Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Jan Marten de Vries wint rechtszaak auteursrechten

Jan Marten de Vries Jan Marten de Vries Foto: Auke de Vries

In december 2016 is Jan Marten de Vries, kerkmusicus en componist van onder andere kerkliederen, volledig in het gelijk gesteld tijdens een rechtszaak die hij had aangespannen tegen de Protestantse Gemeente Bilthoven.

Het was een proefproces dat door De Vries was begonnen uit ongenoegen over het zonder toestemming plaatsen van zijn liederen op websites als die van Protestantse Gemeente Bilthoven. Door eigen onderzoek ontdekte hij dat veel gemeenten zonder overleg vooraf liedrepertoire (teksten én melodieën) op internet plaatsen, waardoor componisten en lieddichters inkomsten mislopen en, wat volgens De Vries kwalijker is, geen zeggenschap hebben over wat met hun liederen gebeurt. Ze moeten toezien hoe hun liederen worden gedownload en een eigen leven gaan leiden.
Door de uitspraak van de rechter is duidelijk geworden dat deze wijze van publiceren van liederen onrecht- matig is en dat, net als buiten de kerkmuren, ook in de kerk tegen- over de werkzaamheden van musici, componisten en tekstdichters een redelijke vergoeding moet staan. Tegelijkertijd is het voor gemeenten goed zich te realiseren dat met het zonder voorafgaand overleg op een website plaatsen van liedmateriaal de auteursrechten van de makers ervan worden geschonden. Deze wijze van vermenigvuldigen wordt ook niet gedekt door het abonnement dat een gemeente kan afsluiten voor het tijdens vieringen in boekjes of op de beamer gebruiken van liedmateriaal uit bijvoorbeeld het Liedboek-2013.

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden